Seuraa Tamro Oyj

Asiakastarina: Yksilöllistä hoitoa kehittämässä

Blogikirjoitus   •   Huhti 10, 2018 08:33 EEST

Roche panostaa yksilölliseen terveydenhuoltoon, sanoo Nina Isonen-Sjölund.

Maailman suurin syöpälääkkeiden kehittäjä ja valmistaja Roche panostaa yksilölliseen terveydenhoitoon. Kun lääkekehitys ja diagnostiikka toimivat saman katon alla, yksilölliseen lääkekehitykseen on helppo panostaa.

Koska jokainen meistä on yksilö, sama hoito ei välttämättä tepsi kaikille. Yksilöllisestä terveydenhoidosta puhutaan nyt paljon. Miten syöpään sairastunut potilas voi saada juuri hänelle tehoavaa hoitoa silloin, kun sitä eniten tar­vitsee?

Roche on jo vuosia panostanut lääkkeidensä ja diagnostisten tes­tiensä kehittämisessä yksilöllisen terveydenhoidon periaatteeseen.

Market Access Director Nina Isonen-Sjölund näkee, että nyt eletään hyvin mielenkiintoisia aikoja.

– Etenkin syövänhoidossa tapahtuu paljon yksilöllisen terveyden­hoidon saralla, kertoo Isonen-Sjölund.

Rochella diagnostiikka ja lääkekehitys tekevät tiivistä yhteistyötä saman katon alla. Näin jo varhaisessa vaiheessa pystytään ottamaan yksilöllisyys huomioon. Yhtiö tutkii ja kehittää lääkkeitä, joita pysty­tään kohdistamaan niistä eniten hyötyville potilaille.

Nopeasti hyvää hoitoa

Roche tunnetaan ennen kaikkea syöpä­lääkkeitä valmistavana lääkeyrityksenä, mutta yhtiöllä on myös muita tärkeitä terapia-alueita. Tuotekehitysohjelmaan kuuluu ja markkinoilla on valmisteita muun muassa MS-tautiin, immunologi­siin sairauksiin ja keuhkosairauksiin.

Tällä hetkellä yhtiöllä on työn alla noin 70 uutta lääkeainetta ja ainakin saman verran uusia käyttöaiheita jo markkinoilla oleviin lääkkeisiin.

– Yksi tärkeistä tavoitteistamme on, että suomalaiset potilaat saisivat uusimmat lääkehoidot käyttöönsä mahdollisimman pian myyntiluvan myöntämisen jälkeen, Isonen-Sjölund toteaa.

Epävarmuutta aiheuttaa Isonen-Sjölundin mukaan kuitenkin se, miten sairaalalääkkeiden hoidollista ja talou­dellista arvoa tullaan Suomessa tulevai­suudessa arvioimaan. Sekä alueellisesti, kansallisesti että pohjoismaisellakin tasol­la on nyt käynnissä eri arviointipilotteja.

– Ennakoiminen on siksi tällä hetkellä käytännössä mahdotonta. Kun uusi sairaalalääke saa myyntiluvan, sen jälkeinen polku lääkkeen käyttöönottoon on epäselvä. Suomen kokoisessa maassa olisi mielestäni tärkeää keskittää resurssit ja luoda selkeä ja läpinäkyvä prosessi, joka ei hidasta potilaan lääkkeen saantia, Isonen-Sjölund sanoo.

Nyt alalla odotetaan kansallisen syöpäkeskuksen perustamista, joka on Isonen-Sjölundin mielestä tärkeä askel syövänhoidon tasa-arvon vahvistamisessa ja potilaiden viiveettömän hoitoon pääsyn varmistamisessa.

Lääkeväärennökset kuriin

Rochella laadunvarmistus on kunnia-asia. Lääkkeen saatavuuden varmistamisen ohella Isonen-Sjölund kollegoineen työs­kentelee tiiviisti myös lääkevarmennus­järjestelmän käyttöönoton parissa.

– Meidän yksikanavajakelujärjestel­mämme on uskoakseni osaltaan suojan­nut meitä enemmiltä väärennöstapauk­silta. Lääkeväärennökset ovat Euroopassa kuitenkin jo arkipäivää ja valitettavasti meillä Suomessakin on tullut julki pari tapausta laillisessa jakelukanavassa.

Tulevan lääkevarmennusjärjestelmän myötä jokaiseen reseptilääkepakkaukseen tulee pakolliset turvaominaisuudet eli yksilöllinen tunniste ja peukaloinninesto­mekanismi, jonka avulla lääke varmiste­taan aidoksi toimitusketjun eri vaiheissa. Tämä käytäntö otetaan reseptilääkkeissä käyttöön vuoden päästä keväällä koko EU:n alueella.


Artikkeli on julkaistu Tamron Tampuriini-asiakaslehdessä 2/2018

Teksti: Sini Sarvanne

Kuva: Laura Oja

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.