Seuraa Tamro Oyj

Puheenvuoro: Tulevaisuuden apteekkia luomassa

Blogikirjoitus   •   Marras 07, 2018 13:20 EET

Aleksi Routamalla on kova tavoite: yhdessä apteekkareiden kanssa hän haluaa kehittää maailman parhaimman apteekkiketjun. Sitä lähdetään luomaan asiakas keskiössä.

Tamron tuore Retail Director Aleksi Routamaon innoissaan. Uuden pestin myötä hän pää­see kehittämään apteekkien roolia suomalai­sessa terveydenhuollossa. Apteekkiala on uusi aluevaltaus Routamalle, mutta vähittäiskaupan asiantuntijana hänellä on selvä käsitys siitä, miten hyvä asiakaskokemus luodaan.

– Toimintaa pitäisi muokata sen mukaan, mitä kuluttaja haluaa, missä hän haluaa asioida ja millä tavalla, ja vastata entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Meidän pitäisi miettiä, miten teemme sen mahdolliseksi, oli se kyse sitten lääkkeiden toimituksesta asiakkaalle tai verkkoapteekista.

Stora Enson paperitehtaalta alkanut ura on vienyt liikkeenjohdon konsultin tehtäviin ja vähittäiskaupan tehtäviin muotialalle, viimeisimpänä Marimekon globaa­lin vähittäiskaupan johtajaksi.

Apteekki- ja terveysalalle Routamaa veti tunne työn merkityksellisyydestä.

– Ala on murroksessa ja toimijat ovat ottamassa uusia rooleja. Apteekkien kautta pääsen osaksi kehittämään suo­malaista terveydenhuoltoa ja tuomaan parempia palveluja suomalaisille.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

Ensi töikseen Routama aikoo tutustua apteekkien toimin­taan syvemmin. Sitä kautta myös kehitysalueet kirkastuvat.

– Uskon, että viisaus asuu siellä, apteekeissa ja apteekin henkilökunnassa.

Työssään uusi Retail Director tekeekin tiivistä yhteistyö­tä apteekkareiden kanssa. Tavoitteena on yhdessä luoda maailman paras apteekkiketju. Suunnitelmissa on raken­taa yhteistyössä apteekkareiden ja uuden tiimin kanssa ketjukonsepti, ja kokonaisvaltaisesti kehittää asiakaskoke­musta entistä paremmin asiakkaita palvelevaksi, Routama summaa.

– Pyrimme muuttamaan apteekin roolia koko tervey­denhuollon ketjussa. Sen sijaan, että apteekki olisi paikka, johon mennään, kun sairastuu tai tarvitsee lääkitystä, se voikin olla kokonaisvaltaisemman hyvinvoinnin edistäjä.

Routaman mukaan lähtökohta toiminnan kehittämiselle on erinomainen, sillä apteekeissa on jo hyvää ja asiantunte­vaa palvelua ja osaavia ihmisiä. Apteekkien nykyinen rooli säilyy toiminnan ytimessä, mutta sen päälle voi rakentaa uudenlaisia palveluita. Esimerkkeinä Routama mainitsee eri mittaamiseen ja analyysiin liittyvät palvelut, ravitsemus­palvelut sekä rokotukset.

– Miksi ei koota palveluja yhteen sinne, missä ihminen asioi joka tapauksessa?

Kokonaisuus edellä

Vankkaa kuluttajakaupan ja palvelumuotoilun taustaansa Routama aikoo hyödyntää esimerkiksi asiakaskokemuk­sen sekä monikanavaisuuden kehittämisessä. Asiakaspolkua tulisi entistä enemmän miettiä kokonaisvaltaisesti ja asiakkaiden näkökulmasta.

– Vähittäismyynnissä pitää miettiä kokonaisuutta, koko apteekkikokemusta, myymälää, markkinointikanavia, kaikkia pisteitä missä asiakas kohdataan.

Palveluja tulisi myös tuoda näkyvämmäksi.

– Ennen kuin perehdyin asiaan en tiennyt, että verkosta voi tilata reseptilääkkeitä. Väittäisin, ettei moni muukaan vielä tiedä sitä, vaikka palvelulle varmasti on kysyntää.

Routaman mukaan saumattomasti toimiva verkkokauppa on yksi kehitettävä asia, toinen on apteekkimil­jöön viihtyisyyden lisääminen.

– Voisiko apteekki olla viihtyisä paikka, jossa voi poiketa kerran viikossa tai useammin hoitamassa omaa terveyt­tään ja hyvinvointia laajemmin, Routama pohtii.

Maalaispoika Köyliöstä

Tamron uusi Retail Director Aleksi Rou­tama on päätynyt Köyliöstä Tampereen teknillisen korkeakoulun ja parin muun mutkan kautta Helsinkiin.

– Voisi sanoa, että olen tällainen Köyliöstä lähtöisin oleva maalaispoika.

Vapaa-ajan tekemistä Routaman ei tarvitse erikseen keksiä. Hänellä on vaimonsa kanssa neljä lasta, 8-vuoti­as tytär, 6-vuotias poika ja 2-vuotiaat kaksostytöt.

– Arki menee mukavasti perheen kanssa touhutessa ja kuljettaessa lapsia harrastuksiin, Routama nauraa.

Routaman omiin harrastuksiin kuuluu muun muassa urheilu. Analyyttiselle tyypille aktiivisuussovellus SportsTracker tuo lisäintoa harjoitteluun ja omia tulok­sia on mielenkiintoista seurata.

– Lenkille pitää minimissään päästä, jos ei muuta ehdi.

Myös lukeminen kuuluu jokailtaisiin rutiineihin. Mieluiten Routama lukee historiallisia romaaneja, omaelämän­kertoja ja dekkareita.

– Parhaillaan yöpöydällä on huippumielenkiintoinen Hararin Sapiens, ihmisen lyhyt historia.

Kesälomat Routama viettää mieluiten perheensä kanssa mökkeillessä Turun saaristossa.

Artikkeli on julkaistu Tampuriini 5/2018 lehdessä

Teksti: Susanna Rapp

Kuva: Laura Oja

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.