Seuraa Tamro Oyj

Yhteistyössä: Terveysalan startupien äänitorvi Upgraded

Blogikirjoitus   •   Touko 29, 2019 08:41 EEST

Terveys-startupien äänitorvi

Startupit ravistelevat terveydenhuollon kankeita käytäntöjä. Uusia innovaatioita kaivataan nyt etenkin vanhusten kotihoitoon, oman hyvinvoinnin ja terveyden seurantaan sekä yksilöllisen hoidon toteutukseen.

Uusia terveysalan innovaatioita markkinoille tuovia startup-yrityksiä syntyy nyt tiuhaan. Upgraded-yhdistys auttaa yrityksiä alan kiemuroissa sekä elintärkeässä verkostoitumisessa.

Toiminnanjohtaja Sara Härmälän mukaan startupit ovat terveysalaa eteenpäin vievä ja uudistava voima. Startup-yritykset syntyvät aina ratkomaan jotakin olemassa olevaa ongelmaa. Terveydenhuollolla on paine kehittyä yhä enemmän hoidon vaikuttavuuden suuntaan, ja startupeilla on tarjota tähän uusia ratkaisuja.

– Heillä on halu ja kyky haastaa vallitsevaa tilannetta ja lähteä ennakkoluulottomasti etsimään uusia keinoja parantaa hyvinvointia, hoitopolkuja ja -käytäntöjä tai diagnostiikkaa. He miettivät, mitä voisi tehdä toisin, toteaa Härmälä.

Härmälä näkee, että muutos on välttämätön nykyisessä tilanteessa, jossa terveydenhuollon haasteet ovat isoja. Muutokseen tarvitaan sairaanhoitopiirien ulkopuolelta tulevaa voimaa ja ketteryyttä.

Navigaattori kontaktien luo

Upgraded-järjestön jäseninä on 40 eri vaiheissa olevaa startupia. Osa on vasta pyrkimässä markkinoille, osa jo laajentumisvaiheessa. Härmälän johtaman järjestön tehtävänä on luoda startupeille edellytyksiä tehdä bisnestä monimutkaisen terveysalan sisällä.

Upgraded tarjoaa yrityksille näkyvyyttä ja verkostoitumismahdollisuuksia sekä väylää keskusteluihin potentiaalisten asiakkaiden, rahoittajien tai muiden kumppaneiden kanssa. Lisäksi järjestö pyrkii kehittämään alaa yleisesti startupeille myönteiseen ja avoimeen suuntaan.

– Terveysalan monimutkaiseen ekosysteemiin liittyy paljon erilaisia polkuja, joita pitkin kulkea. Toimimme ikään kuin navigaattorina ja autamme jäsenyrityksiämme löytämään oikeat, hyödylliset kontaktit. Poimimme jäsenillemme valtavan tarjonnan keskeltä olennaiset tapahtumat ja tilaisuudet sekä järjestämme itse tilaisuuksia, jos tuntuu, että jokin aihe jää paitsioon, kertoo Härmälä.

Startupien suurimpia haasteita ovat Härmälän mukaan rahoituksen saaminen, tulojen kasvattaminen sekä rekrytointi. Alan haasteena on myös se, että terveydenhuollon toimijoiden kokonaisuus on melko jäsentymätön ja verkosto alueellisesti keskittynyt.

Härmälä muistuttaa, että startupien kehittämät palvelut eivät ole lähtökohtaisesti alueellisia, vaan skaalautuvia ja ne hakevat paikallistasoa laajempaa vaikutusta.

– Haluamme luoda parempaa vuorovaikutusta alueiden välillä ja sitä kautta tuoda kaikki mahdolliset verkostot startupien saataville. Tarve on myös karsia turhia päällekkäisyyksiä sekä käydä dialogia muiden toimijoiden kesken järkeistääksemme sitä, miten kasvuyrityksiä voitaisiin yhdessä palvella parhaiten.

Säästöjä innovaatioilla

Härmälä pitää terveysalan startupien pitkän tähtäimen näkymiä erittäin hyvinä. Tämä johtuu yhtäältä pakottavasta tarpeesta luoda terveydenhuoltoon uusia ratkaisuja kustannusten ja resurssien hillitsemiseen ja toisaalta tavoitteesta digitalisoida palveluita.

– Huoltosuhteemme ei ole muuttumassa paremmaksi, joten tarvitsemme muun muassa erilaisia ratkaisuja vanhustenhuollon kustannusten pienentämiseen esimerkiksi etä- tai itsehoidon ratkaisuilla tai ennakoivilla toimenpiteillä, toteaa Härmälä.

Nouseva trendi on myös pitkään ollut ennakoivat hyvinvointipalvelut ja mittarit, joiden avulla ihmiset voivat ottaa enemmän vastuuta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Härmälän mukaan nousussa ovat myös erilaiset genomitietoon liittyvät ratkaisut, kuten dna-testit ja genomikartoitukset, samalla kun lääketieteessä hoidot muuttuvat aiempaa yksilöllisemmiksi.

Startupeille näkyvyyttä terveysalaa palkitsevan Health Awardsin avulla

Upgraded on mukana myös Tamron järjestämän Health Awards –kilpailun kumppanina ja sen myötä tuomaristossa valitsemassa Suomen parhaita terveystekoja ja terveysinnovaatioita.

– Olemme mukana tekemässä terveysinnovaatioita ja startupeja näkyväksi suurelle yleisölle. Tämän näkyvyyden avulla startupit voivat saada uusia tilaisuuksia. Meillä on Tamron kanssa yhteinen visio siitä, millaiseksi terveysalaa tulisi tulevaisuudessa kehittää ja haluamme tuottaa uusille innovaatiolle mahdollisuuksia menestyä alalla, Sara Härmälä kertoo.

Kuka?

  • Sara Härmälä
  • Upgraded ry:n toiminnanjohtaja
  • filosofian maisteri
  • työskennellyt aiemmin muun muassa Frank Students -kasvuyrityksessä, opiskelijajärjestöissä sekä Helsingin yliopistolla

Upgraded ry

  • terveysalan startupien yhdistys
  • perustettu 2012
  • 40 jäsenyritystä
  • 4 työntekijää

Teksti: Sini Sarvanne

Kuva: Frank Students

Artikkeli on julkaistu Tampuriini-lehdessä 2/2019.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.