Seuraa Tamro Oyj

Geenitestit laajentavat apteekkipalveluita ennakoivaan terveydenhoitoon

Lehdistötiedote   •   Syys 10, 2018 12:18 EEST

Tamro on aloittanut suomalaisen Negen Oy:n geenitestien apteekkimyynnin pilotoinnin. Yhteistyö on esimerkki uudenlaisista, ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon tähtäävistä apteekkipalveluista, joita Tamro edistää yhdessä apteekkareiden ja kumppaneiden kanssa.

- Apteekilla on mahdollisuus olla aiempaa tiiviimmin ennakoivan terveydenhoidon tukena, sillä geenitesti antaa tietoa sairastumisriskistä ja samalla työkaluja ennaltaehkäisyyn. Diagnostiikka auttaa seulontojen ja hoitojen kohdentamisessa, ja edistää samalla kustannusvaikuttavaa terveydenhuoltoa, avaa Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen yhteistyön merkitystä.

Genomitiedon hyödyntäminen auttaa terveydenhoitoa kehittymään yksilölliseen suuntaan, kun elintapoihin ja sukurasitteeseen perustuvia perinteisiä sairastumisriskimittareita voidaan täydentää geeniperimästä tutkittavalla tiedolla.

Genomitieto auttaa elintapamuutoksissa

Genomitiedon hyödyistä on jo vakuuttavaa näyttöä. Elintapamuutosten tiedetään onnistuvan paremmin silloin, kun taustalla on tieto omaan perimään liittyvästä sairastumisalttiudesta.

- Suomalainen GeneRISK-tutkimus* on jo osoittanut, että genomitieto auttaa nelinkertaisesti onnistumaan tupakoinnin lopettamisessa. Myös laihdutustavoitteen saavuttaminen itsenäisesti on onnistunut genomitiedon avulla 14 % tutkituista, toteaa Negenin lääketieteellinen johtaja Kirsi Auro.

Negenin geenitestit valikoituivat pilottiin, sillä ne keskittyvät yleisten kansansairauksien diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä laskimotukoksen riskin tunnistamiseen. Sairastumisriskianalyysit perustuvat suomalaiseen väestöaineistoon ja tuhansiin tarkasteltaviin geenivariantteihin.

- Apteekki on suomalaisten eniten käyttämä terveyspalvelu, ja tapaamme lukuisia asiakkaita, jotka voisivat hyötyä testitiedosta. Negenin geenitestit keskittyvät sellaisiin sairauksiin, joissa elintapamuutokset auttavat alentamaan sairastumisriskiä. Testiin kuuluva helppokäyttöinen nettikäyttöliittymä auttaa asiakasta hahmottamaan eri elintapamuutosten tärkeyttä, kertoo Ympyrätalon farmaseutti ja ravintovalmentaja Katja Lintula.

Tamron ja Negenin pilottiin osallistuu syksyn aikana kymmenen apteekkia eri puolilta Suomea. Mukana ovat Kaarinan apteekki, Kaurialan apteekki Hämeenlinnasta, Kirkkonummen 1 apteekki, Koivukylän apteekki Vantaalta, Kontulankaaren ja Ympyrätalon apteekit Helsingistä, Lahden Helmi apteekki, Lohjanharjun apteekki, Siilinjärven 1. apteekki ja Sipoon 1 apteekki. Geenitestien apteekkimyynnin laajentamisesta päätetään, kun pilotin tulokset ja apteekkien kokemukset on syyskauden jälkeen arvioitu yhdessä.

Lisätietoa videoilla:

Geenitesti terveyden tukena.

Katsaus Negenin geenitestiraporttiin.

Lisätiedot

Negen, lääketieteellinen johtaja Kirsi Auro, kirsi.auro@negen.fi 

Tamro, toimitusjohtaja Kai Kaasalainen, kai.kaasalainen@tamro.com

*Lähde: Individual access to genomic disease risk factors has a beneficial impact on lifestyles, European Society of Human Genetics, June 15, 2018

Tamro on Suomen johtava lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija sekä palveluntarjoaja. Huolehdimme lääkkeet ja terveystuotteet laadukkaasti ja turvallisesti kuluttajien saataville kaikkialle Suomessa. Tamro on yhdistäjä, joka nivoo terveystoimialan eri toimijat yhteen ja luo pohjan terveystoimialan yhteiselle kehitykselle. Kehitämme suomalaista terveydenhuoltoa ja suomalaisten hyvinvointia tarmolla ja sydämellä. Tamro Oyj kuuluu PHOENIX-konserniin, joka on Euroopan johtava terveystoimialan palveluiden tuottaja.

Negen on suomalainen, geneetikkojen ja lääkäreiden perustama genetiikan teknologiayritys. Negen ennaltaehkäisee kansansairauksia varhaisen tunnistamisen keinoin, tuomalla genetiikan tieteellisten tutkimusten löydökset henkilökohtaisten terveysvalintojen päätöksenteon tueksi. https://www.negen.fi/fi

Tamro Oyj

Tamro on Suomen johtava lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija sekä palveluntarjoaja. Huolehdimme lääkkeet ja terveystuotteet laadukkaasti ja turvallisesti kuluttajien saataville kaikkialle Suomessa.

Tamro on yhdistäjä, joka nivoo terveystoimialan eri toimijat yhteen ja luo pohjan terveystoimialan yhteiselle kehitykselle. Kehitämme suomalaista terveydenhuoltoa ja suomalaisten hyvinvointia tarmolla ja sydämellä. Tamro Oyj kuuluu PHOENIX-konserniin, joka on Euroopan johtava terveystoimialan palveluiden tuottaja.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.